Test-Szellem-Lélek egyensúly

harmónia - test lélek szellem egyensúlyTest, szellem, lélek, avagy egyensúly mesterfokon

Mindenki hallotta már ezeket a fogalmakat különböző szövegkörnyezetben, sőt magunk is rendszeresen használjuk őket. Mielőtt nekilátunk a Test-Szellem-Lélek egyensúly kérdéskörnek, tisztázzuk, hogy miért foglalkozunk ezzel, és mi milyen értelemben fogjuk használni őket, hogy biztosak legyünk – egy nyelvet beszélünk.

Először is hónapok óta foglalkozunk ezzel a témával, és meggyőződésünk, hogy ezen keresztül vezet az út a kiteljesedett, harmonikus élethez, ezért ez lesz az egyik fő témánk. Miért? Olvasd el a cikkünket, és megtudod. További írásokat találsz ebben a témában ITT, és a folytatást ITT találod. Ha a saját fejlesztésű Test-Szellem-Lélek egyensúly tesztünket ki szeretnéd tölteni, ezt is megteheted ITT.

Példákat fogunk mutatni arra, mikor valamelyik sík dominál a többi felett, vagy valamelyik elhanyagoltságban szenved. Mindezt azért, mert a tapasztalatok alapján a tartós egyensúlytalanság előbb vagy utóbb mindegyik esetben problémákat hoz. Életválság, betegség formájában.

Kinek-kinek azon az életterületen, abból a síkból kiindulóan, amit elhanyagolt.

Nem véletlen, hogy melyik síkot felejtjük vagy hanyagoljuk el. Ott lapulnak a feloldandó, megoldandó kérdésköreink, problémáink. Az okok lehetnek gyerekkori trauma, hiány, ami miatt az adott síkot, amivel kapcsolatos a trauma, szeretnénk kizárni az életünkből, hogy ne is emlékeztessen a megélt rosszra. Lehet ez ennél összetettebb, generációs blokk, ami a háttérben húzódik, azaz szülőknél, nagyszülőknél, vagy még távolabbi ősöknél valakinek egy olyan erős traumája volt az adott kérdéssel kapcsolatban, ami a mai napig kifejti a hatását a leszármazottak életében.

Erről lehet, hogy tudunk, de az is előfordul gyakran, hogy nem is szól erről a családi legendárium, azaz fogalmunk sincs, mi az igazi oka annak, hogy az élet egy bizonyos vetületét hárítjuk.

niagara - egyensúlyKönnyű azt mondani ezen a pontot, hogy „Törekedj tehát a létezés síkjainak egyensúlyára!”, de mégis hogyan? És honnan tudjuk, hogy pontosan hol van az egyensúlytalanság? Ebben szeretnénk segíteni. Feltárni az esetleges hiányokat és túlműködéseket, megvizsgálni az egyes síkok működését, és azt, hogy mi szükséges az egyensúlyhoz és a harmóniához.

Lesz ezzel kapcsolatban cikksorozat, gyakorlatok, teszt. Addig is nézzük tehát a különböző síkokat, és néhány példát az egyensúlytalan működésekre. Amennyiben kérdésed van, vagy szeretnél személyes konzultációt, keress minket.

TEST:
Test alatt a fizikai testet értjük minden fiziológiai funkciójával és igényével együtt. Ide tartozik még az anyagi világ minden megnyilatkozási formája, amit látunk, tapintunk, stb.

SZELLEM:
Szellemhez tartozik első szinten az elme, a gondolkodás, felsőbb oktávja az Örök Szellem, aki képes felülemelkedni a személyes benyomásokon, aki mindennel és mindenkivel EGY.

LÉLEK:
Lélekhez tartoznak az érzelmek, intuíció, felsőbb oktávban lényünk örök része…

Ha megnézzünk test, szellem és lélek hármasának a valódi tartalmát, könnyedén látjuk, hogy messze nem megfoghatatlan és misztikus dolgokról van szó, hanem az emberi mivoltunk alapszükségleteiről.

A legfontosabb megérteni, hogy egyik sem fontosabb vagy értékesebb, mint a másik, és egyik sem részesítendő előnyben a másik kettővel szemben. Ugyanúgy mint a két kezünknek és a két lábunknak, ennek a hármasnak is van maga helye és szerepe, hiszen máskülönben az evolúció során visszafejlődtek volna, vagy már a kezdetektől fogva ott se lettek volna.
Nézzük meg, hogy mi történik, ha a mindennapi életben egyiket vagy másikat előnybe helyezzük a többivel szemben. Jelen írásban csak pár példát mutatunk be, a teljesség igénye nélkül.

Test és Szellem kontra Lélek
Racionális gondolkodású világban jellegzetesen a szellem és test helyezkedik előtérbe. Dolgozunk, gondolkozunk, döntéseket hozunk, teljesítünk és elvárjuk a teljesítményt másoktól. Nagyjából minden működik, a legtöbb dolgot, amit teszünk, és amiért tesszük, meg tudjuk magyarázni, mégis valami hiányzik. Hiányzik az intimitás, melegség, inspiráció, öröm, felszabadultság. A fő motiváció az, hogy: KELL.
Reggel felkelek, mert kell, egészségesen étkezem (ha ezt teszem), mert a gépezet akadálytalan működéshez kell a jó minőségű üzemanyag. Bár ennél a típusnál gyakran eltolódik a hangsúly az anyagi biztonság megteremtése felé, a test igazi szükségleteinek kielégítése nélkül. (Sok munka, emiatt kevés idő, és gyors, nem feltétlenül minőségi étkezés). Gyerekeket ellátom, képzem, oktatom, mert belőlük is jó minőségű gépezetet kell nevelni. Ez esetben a test megkapja ugyan a fizikai táplálékot, a szellem a tudatos okulás minden formáját (tanulmányok, szabályok), de a lelki táplálék, mint ölelés, dicséret, stb., gyakran kimarad. A párkapcsolat is egy megoldandó feladatként jelentkezik inkább, mint egy folyamatosan megélendő érzelem-csomagként (persze a szerelem első idején ez másképp van, de ez kivétel, majd ezt is eláruljuk, miért). Párkapcsolat sikerességét elsősorban annak a megléte, vagyis birtoklása van férjem/feleségem, jelzi. Ideális esetben sikeres. Ugyanaz vonatkozik gyerekekre is: vannak gyerekeim, jól tanulnak. Beszédben gyakrabban utalás tesz a mennyiségre, mint a dolgok mivoltára .-  Ennek a típusnak a jó érzés mércéje a TELJESÍTMÉNY. Ki mit tett le az asztalra (önmaga is), mennyit dolgozott mindezért.

Lélek kontra anyagi világ
Ennek az ellentéte: minden a léleknek! Nem fontos, miből fogunk holnap élni, lényeg, hogy örülünk, szárnyalunk, szeretjük. Szépségérzet gyakran előnyben van a funkcióval szemben, a tetszik felülkerekedik a praktikus felett. A hagyományok, szabályok, keretek nem jelentenek számukra akadályt, kedvenc időtöltésük ezeket áthágni. Épp azokat az értékeket tagadja meg a gyermek, amik annyira fontosak a szülőnek, a megbízhatóság helyett az egyik napról a másikra való életet és a kiszámíthatatlanságot részesíti előnyben, amivel természetesen az őrületbe kergeti máshoz szokott szüleit. Szóhasználatban többnyire érzésekre, érzelmekre vonatkozó szavakat halljuk: csodás, megrázó, szépséges, stb. Gyakran úgy tűnik, hogy csak a folyamatokban élnek és sosem jutnak el az eredményekhez. Külső szemmel gyakran felelőtlennek látszanak.

Szellem kontra Test
Egy másik véglet a szellem diadalma a test fölött. Elhanyagolt a test, hisz nem fontos, vagy épp zavaró és bűnös. Napi 10 kávé és két doboz cigaretta levegőtlen sötét szobában, ahol a szellemi munkás épp a remekművén dolgozik. A test szükségletei egyáltalán nem fontosak (evés, WC-re menés, pihenés), sőt a lélek igényei sem (kikapcsolódás, egyszerű „létezés”), mert a szellem sürgető alkotni vágyása mindent felülír.

Test kontra Lélek és Szellem
Újabb kibillenési lehetőség, amikor döntően  a testi, anyagi létezés fontos, mert az kézzelfogható. A test megedzése, a szex, az evés-ivás fontos szerepet játszanak, akár kitöltik az „anyagba ragadt” életét. Tagadja minden felsőbb lelki-szellemi dolog létezését. A létezésnek nincs „értelme”, célja. Olykor nagy szerep jut a mennyiségi fogalomnak, legyen szó pénzről, izomtömegről, alkalmazottak, barackfák vagy autók számáról. Az összehasonlítás mint viszonyítási alap is nagy szerepet játszik.

Fontos tudni, hogy a kibillenés az egyensúlyból nem mindig annyira látványos és sarkalatos és ritkán egész életre szóló. Állandó változásban vagyunk, afféle dinamikus egyensúly állapotban. Változó körülményekhez képest újra és újra meg kell teremteni az egyensúlyt. Ha támogatóak a körülmények ez könnyen megy, de tudjuk, hogy az élet tele van kihívásokkal és stressz tényezőkkel, amelyek ahelyett, hogy segítenének találni az új egyensúlyt, épp ellenkezőleg hatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.