Test, szellem, lélek, avagy egyensúly mesterfokon 2.

test-szellem-lélek egyensúly

Test, szellem, lélek, avagy egyensúly mesterfokon

Borul az egyensúly, de miért?


Ha már kitöltötted a TSL (Test-Szellem-Lélek) egyensúly tesztet, akkor látod, hogy hol borul nálad az egyensúly. Ha még nem töltötted ki, ITT megteheted.

Most sorba vesszük, hogy bizonyos hangsúly eltolódások miért történhetnek a három sík között, mik ennek a látható jelei, és néhány tippet kapsz, hogy hogyan lehet az egyensúly visszaállítása felé hatni.

Először is tisztázzuk, hogy az egyensúly mindenkinek mást jelent.
Ezt azért nagyon fontos az elején leszögezni, mert egyensúly alatt nem ugyanarra fog törekedni egy alapvetően szellemi beállítottságú egyén, mint az, aki inkább lelki típusú.

Épp ezért egy bizonyos szintű eltolódás az alaptípusunk irányába teljesen normális.

Ettől leszünk a magunk módján egyediek.

test-szellem-lélek egyensúly4_bélyegEllenben az alaptípusunk a védekezési mechanizmusainkat is meghatározza, és ha úgy érezzük a mindennapjaink során, hogy védekeznünk kell – stressz ellen, bántás ellen, belső félelem ellen, akkor a kis, normális eltolódásból könnyedén lehet komolyabb egyensúly borulás, ami viszont már korrekciót igényel. Minél hamarabb vesszük észre, hogy kibillentünk az egyensúlyból, annál hatékonyabban és gyorsabban tudjuk visszaállítani a harmonikus működésünket.

De honnan tudjuk, hogy nem vagyunk egyensúlyban?

Nézzünk néhány biztos jelet erre: gyakori stressz-reakciók, idegesség, feszültség, testsúlyingadozás vagy túlsúly, illetve kórós soványság, a testi kapcsolat hiánya vagy túl erőteljes jelenléte, a dolgok túlracionalizálása vagy soha nem merni belegondolni a dolgok miértjeibe, lelki túlérzékenység, stb.
A betegségeket azért nem soroljuk most fel, mert nyilván ezek is az egyensúlytalanságot mutatják, csak már egy előrehaladottabb szinten.

OK, nem vagyok egyensúlyban, hogyan tovább?

Először is gondoljuk végig, hogy hol van az egyensúlytalanság. Testi-szellemi vagy lelki síkon? Mi hiányzik jelen pillanatban az életünkből, vagy miből van túl sok, először is megnyilatkozási formájában, hogyan tudnánk ezen változtatni és az is érdekes, hogy mi lehet ennek az oka.

Például ha a testedzés hiányzik, úgy érezzük, lelkileg többé-kevésbé rendben vagyunk, szellemileg abszolút minden ok, de sajnos a testi sík egy kicsit kárát látja mindennek, akkor anélkül, hogy elkezdenénk ítélkezni önmagunk fölött, egyszerűen csak írjuk össze, mit adnánk meg szívesen magunknak a testi síkon, amire eddig nem volt idő, energia, motiváció, bármi.

test-szellem-lélek-egyensúly2_bélyegLehet, hogy már önmagában ez a gyakorlat is segít, hogy megoldást találjunk pár pontra, azonban valószínűleg mély változást nem fogunk tudni elérni. Miért? Mert nehéz hosszú hónapok, évek gyakorlatát, rutinját egyetlen elhatározással felülírni. Lehetséges, de legtöbbször nem így működik. Meg kell keresni az okát annak, hogy az egyensúlytalanság miért pont ezen a síkon mutatkozik meg. Hiszen a mélyben egészen meghökkentő okok is állhatnak, amiről nem biztos, hogy tudomásunk van.

Azt tapasztaljuk csupán, hogy már sokadszorra kezdünk neki a fogyókúrának, a cigaretta lerakásának, az edzés beiktatásának, stb., az első lendület minden alkalommal egyre messzebbre visz, de még mindig nem tudja felülírni azt a valamit, aminek a hatására újra befaljuk a hűtő tartalmát este, újra előkotrunk egy eldugott doboz cigit a lakásból/kocsiból/kölcsönkérünk valakitől, és újra inkább a TV elé ülünk le este mint tortáznánk vagy futnánk egyet.

Mert a stresszt oldani kell, és a rég megszokott megoldások gyorsabbak és hamarabb megnyugtatnak, mint az új szokások.

Mit tegyünk, hogy mégis sikerüljön visszabillenteni a mérleg fokát középre?

Készítsünk listát arról, mire lenne szükségünk. Síkonként haladjunk: test-szellem-lélek.

Példánkban a testünknek szüksége lenne mondjuk heti 3 x 1 óra testmozgásra tetszés szerint, masszázs, kényeztetés, forró fürdő, stb., és csináljunk ennek helyet a napirendünkben. Haladjunk fokozatosan, és figyeljük saját magunkat. Nincs mindenkinél működő tuti recept, mert van, akinek ez a módszer válik be, van akinek egy másik. Hiszen nem vagyunk egyformák. De ami mindenképp fontos, hogy ne tüneti kezelést végezzünk. Bármelyik szint legyen érintett, a test, a szellem vagy a lélek, a stresszreakcióink a jéghegy csúcsa, ha gyökeres változást és valódi egyensúlyt szeretnénk, akkor a probléma okát találjuk meg.

Jó önfelfedező túrát!

Rita és Andi

Rita Bakradze és Kollár Andrea
Végtelen Lehetőség
www.Facebook.com/VégtelenLehetoseg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.