erre-menj-tanácsadás-600

Csináld így, mert nekem bevált! Anyósom is így tett és meggyógyult. Azt olvastam, ha ezt teszed, akkor…

Az élethez mindenki ért. Az életről mindenkinek van tapasztalata, saját élménye. Összejöttek, szakítottak, megházasodtak, elváltak, gyereket szültek, konfliktusokat oldottak meg, szomorúak voltak és felvidultak. És, és, és… Rengeteg önfejlesztő könyv áll a rendelkezésünkre. Rengeteg módszer. Rengeteg hétvégi tanfolyam. Még több guru. Csodák, gyógyulások, szerelem ujjcsettintésre, folytassátok csak bátran!

A tapasztalat pedig nagyon más. A csodamódszerek ígéretei és a valóság közti szakadék sokszor még frusztráltabbá tesz. Bezzeg mindenkinek sikerül, csak nekem nem. A csoda, mások tapasztalatai remek inspiráció források lehetnek, löketet adhatnak, de amit nem ígérhetnek, hogy CSINÁLD ÍGY ÉS TE IS…
A könyvekben a szerzők általánosan írnak, de még ha konkrét példákkal illusztrálják is a konkrét eseteket, Te nem vagy se általános ember, se az a konkrét ember. És a szomszéd néni se te vagy. Te, Te vagy.

A gond ott kezdődik, hogy tanácsot adunk és kapunk saját sikerek vagy Manci néni sikerei alapján. A saját történet inspiráció és információ, de nem abszolút igazság, tesztelt módszertan, de a legkevésbé univerzális megoldás mindenki számára. Manci néniről pedig csak harmadkézből tudunk, és lehet, hogy nem is létezik…

A tanácsadás felelősség. Minden ember egyéni történettel, körülményekkel, jellemmel, tapasztalatokkal, fizikai és lelki világgal rendelkezik. Csináld így, … mert XY-nak így sikerült, ebben a formában nem helytálló. XY-nak így sikerült. Itt a pont. Még akkor is, ha XY szintén barna hajú, mint te, vagy szintén 80 kilós.

A személyiségfejlesztésben évekig tanulunk ahhoz, hogy elinduljunk a pályán. A tanulásunk egyik jelentős része a saját személyiségünk megismeréséből és fejlesztéséből áll. Amíg nem vagyunk tisztában önmagunkkal, nem tudunk kellő figyelemmel, semlegességgel és nyitottsággal odafigyelni a másikra. Nagy önismeretre és tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy a szakember ne skatulyázzon, hanem minden egyes esetet friss szemmel, az adott kérdésre fókuszálva legyen képes “kezelni”.
Ilyenkor gyakran felmerül, hogy XY azt javasolta, hogy…., de sajnos ez nem jött be, vagy csak részben. Mikor a tanácsadó felteszi a kérdést: “Vajon az anyós, a hangos szomszédnéni vagy a jóbarát tanácsa rólad szól, vagy róla?”
Nem véletlen, hogy a szakember ezt kérdezi. Pontosan tudja, hogy nincs általános tuti. Lehetnek tanulságok, használható részletek, de nem a gyors, tucatmegoldásokat kell keresni, mert azokról hamar kiderül, hogy nem jutunk velük messzire, maximum a saját frusztráltságunk nő, amiért ez sem sikerült. Holott ez normális, hisz az adott “megoldás” nem volt ránk szabva.

A jó szakember bízik az ügyfél tudásában, képességeiben, és finoman, biztonságot és támpontokat adva, kérdésekkel feltárva, belemenve a téma mélyébe, visszajelezve, tükröt tartva segít az ügyfelet eljutni a saját megoldásához. Ha válaszokat keresel, találj saját válaszokat! A megoldásod csakis rólad szóljon! Ne félj kérni szakember segítségét. Az önismereti munka inspiráló, lelkesítő, felszabadító folyamat, amellett, hogy megoldod az első pillanatban megoldhatatlannak tűnő témákat, kitakarítod a porosodó lelki zugokat és friss levegőt és fényt engedsz be magadba.

Mi segít abban, hogy ne akadjunk fenn az ismerősöktől, barátoktól, családtól jövő “tuti” tanácsokon?

Önismeret

Az önmagát ismerő ember tudja hogy mi a jó neki. Meri saját magára alkalmazni a világról kapott kiválogatott impulzusokat, és el meri utasítani azt, amire nincs szüksége.

Emberismeret

Aki ismeri önmagát, rendelkezik egészséges önértékeléssel és jól tudja, hogy a másik is csak ember. A másik ember szubjektív, a saját nézőpontját tükrözi. Az is segít, ha tudod, milyen kompetenciákkal rendelkezik az az ember, aki tanácsot ad neked, és bízol-e benne emberileg – ez az első lépés a felé, hogy meghallgasd a véleményét.

Saját motivációk ismerete

Mi motivál engem tőle tanácsot kérni? Valójában mit szeretnék? Tényleg a véleményére vagyok kíváncsi, vagy csak figyelmet akarok? Vagy elismerést, bármi mást?

Másik motivációjának felkutatása

Mi van amögött, amit a másik mond? Támogatni akar vagy örül, hogy nekem is van problémám? Meg akarja mutatni, hogy ő tudja mindenre a megfejtést vagy őszintén segíteni akar? Önmagáról vagy rólam szól a tanácsa?

Bátorság ahhoz, hogy a mély problémákkal kapcsolatban szakember segítségét kérjük, akiben megbízunk

Az igazán mély problémák megoldásában szükséges a külső támogatás, ami objektív, szakavatott, és személyre szabott. Még az önismeret sem segít mindig abban, hogy bizonyos témákban ne “védjük magunkat”, ezzel azonban akadályozzuk a megoldást. Ez egy teljesen természetes reakció, azonban szakember ezeknek a bevésődött beidegződéseknek a feloldásában és ezzel a valódi továbblépésben is segít. 

Ami pedig saját magunkat illeti, akkor adjunk tanácsot, barátit, családit, bármilyet, ha az illető kéri. Ez az egyes számú alapszabály. És akkor is gondoljunk bele először, hogy biztos, hogy nem látjuk minden aspektusát a kérdésnek, tehát a megfelelő figyelemmel, alázattal és körültekintéssel forduljunk a személy és a téma felé. Ne feledjük, hogy a tanácsadás fontos velejárója maga az emberi kapcsolat, ami néha fontosabb elem, mint maga az elhangzott tanács.

Izgalmas önfelfedező túrát!

Ha neked hasznos volt, másoknak is az lesz, oszd meg bátran!

Rita Bakradze és Kollár Andrea
Végtelen Lehetőség
Keress minket a Facebookon is, hogy olvashasd rövid tippjeinket, napi írásainkat és a meseszombatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.