Szerelem, szerelem, mi fán terem?

szerelem

Szép érzés a szerelem, vajon mi fán terem? És belőle ugye párkapcsolat lészen, míg a halál el nem választ…

Gondolatok a Bálint nap küszöbén

Ha van egy téma, ami megunhatatlan, visszatérő, univerzális és biztosan mindenki találkozott már vele, az nem más, mint a szerelem és párkapcsolat. Most, a tavasz közeledtével ez még a szokásosnál is aktuálisabbá válik. Nem csak minden madár társat választ, hanem az ember lányai és fiai is jobban vágynak a kapcsolódásra, nyitottabbá válnak rá.

Ez nem az a hely, ahol 10 bevált tippet adunk arra, hogyan találj párt magadnak. Arra sem térünk ki, hogy a Bálint nap miről szól, mert biztosan nem a kötelező ajándékozásról…

Arról szeretnénk néhány szót beszélni, hogy milyen egy érett ember, aki készen áll egy érett párkapcsolatra.

Az érett ember ismeri, szereti és tiszteli önmagát.

Nem azért keres valakit, hogy az megmentse őt a magánytól, tehetetlenségtől, önmagától vagy a világtól.

Fiatalabb korban nem egyszer előfordul, hogy a párkapcsolatba való menekülés egyenlő a meneküléssel a kibírhatatlan családi körülményekből, vagy egyszerűen dac a családdal szemben.
Ha azért vágyunk párkapcsolatra, mert valahonnan “menekülhetnékünk van” biztosra vehetjük, hogy van helye némi belső munkának.
A párkapcsolat ilyenkor ugyan lehet látszólag egy jó kivezető út, és ad egy pillanatnyi fellélegzést, de ettől nem várhatjuk minden gondunk eltűnését, közben van belső tennivaló bőven. Éppen azért, hogy a párkapcsolat ne alakuljon át lassan olyanná, mint amiből menekültünk.

Az érett ember tisztában van a saját értékével.

Nem azért van szüksége a másikra, hogy bebizonyítsa, ő is ér valamit, mert jól tudja. Ha nem így van, ennek több jele lehet, az egyik:

Sokszor fordul elő, hogy meg akarjuk menteni a másikat, hisz az tesz minket hasznossá, értékessé. Ez egy jelzés arra, hogy az önbecsülésünket még érdemes alakítani, erősíteni – más úton.

Ha pedig olyan a párkapcsolat, ahol a másik lépten-nyomon olyasmiket vág a fejünkhöz, ami az önbecsülésünket rombolja: “mert te olyan okos vagy, mi?!”, “sose fogsz találni egy másik balekot, aki elvisel téged”, és ehhez hasonlók, akkor megint biztos, hogy az önbecsülés témával sürgősen foglalkoznunk kell, hogy a következő párkapcsolatunk már méltó legyen. Ha mi gondolunk hasonlókat a másikról, akkor is, mert ez a felállás mindkét fél önbecsülési hiányosságaira utal.

Az érett ember szereti önmagát, mert ismeri önmagát.

Ezt könnyebb mondani, mint megtenni, és az első reakció általában a :”de hát én szeretem önmagam!” felkiáltás, ami lehet, hogy részben igaz is, de ha visszagondolunk néhány dologra, amit nem fogadunk el magunkban, vagy amit nem szeretünk magunkban – testünk bizonyos részei, néhány szokásunk, stb – akkor kiderülhet, hogy itt is van még tennivaló.

szerelem2Na de jöjjünk ki egy kicsit a klinikáról. A párkapcsolat nem egy vegytiszta környezetben létrejövő kémiai kísérlet, hanem egy csoda. Minden esetben és minden környezetben. Ha problémás, akkor is. Miért? Mert az életszeretet egyik legszebb példája. Már csak megélni is nagyon jó. És ha a rózsaszín köd leülepedtével kicsit tudatosabban kezdünk ránézni a kapcsolatunkra, ezen keresztül önmagunkra és a párunkra, rengeteget megtudhatunk a világról és önmagunkról ezáltal. Ez a lényeg. Nem a rákészülés, nem a kiszámítás. Az benne a gyönyörű, ha teljesen kiszámíthatatlan.

Lehet, hogy lesznek még sebek. De ne erre koncentráljunk. A közös fejlődés az élet egyik legszebb ajándéka.

Legyünk nyitottak és teljes figyelemmel forduljunk a másik és önmaguk felé a párkapcsolatunkban. Ha már van, abban, ha még nincs, erre készüljünk, semmi másra.

Szeretetteli Bálint napot mindenkinek!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A véleményed itt is és a Facebook oldalunkon is leírhatod. Mivel bízunk bennetek, ezért levettük a jóváhagyás funkciót a hozzászólásokról, azaz ha a cikkek alatt akartok hozzászólni egy-egy íráshoz, azonnal meg fog jelenni a hozzászólás. Ha bizalmasabb jellegű a hozzászolásotok-kérdésetek, továbbra is írhattok az info@vegtelenlehetoseg.hu email címre, akkor privátban válaszolunk, ahogy eddig.

Izgalmas önfelfedező túrát!

Rita Bakradze és Kollár Andrea
Végtelen Lehetőség
Keress minket a Facebookon is, hogy olvashasd rövid tippjeinket, napi írásainkat és a meseszombatokat.

A hozzászólások le vannak tiltva.