Önismeret – mire jó és mire nem?

Önismeret, mire jó, és mire nem?

lakatAz önismeret egy népszerű és népszerűtlen téma egyaránt. Népszerű, mert a legközelebb áll mindenkihez, hiszen az emberi mivoltunk rejtélyeiben kutat, lehetőséget nyújt arra, hogy megkapjuk a választ, sőt a válaszokat arra az ősrégi emberi alapkérdésre: „KI VAGYOK?” és MI A FELADATOM AZ ÉLETBEN? Népszerű,  mert se szeri se száma az ezzel a témával foglalkozó tanfolyamoknak, írásoknak, mondhatni, divattéma.

Miért népszerűtlen? Mert munkával és őszinte szembesüléssel jár. Mert erre a kérdésre gyors és előrecsomagolt válasz nincs, az önismereti út egy aktív keresési folyamat, amely mindenkinek meghozza a saját legbelső válaszait erre a kérdésre.
Mint minden másnak ezen a világon, az önismeret hiányának is vannak előnyei. Nézzük csak meg, mik ezek!
Milyen előnyökkel jár, ha NEM ismerjük magunkat?

1. Más embereket, a társadalmat, a világot, az univerzumot hibáztathatjuk azért, ha az életünk nem a tetszésünk szerint alakul. Ez remek lehetőséget nyújt arra, hogy elhárítsuk a felelősséget. Ha nem vagyunk felelősek, akkor hát nem tehetünk semmit azért, hogy valami változzon. Nyert ügyünk van, hátra dőlhetünk, és jól rámutathatunk, hogy ki tehet azért, ha valami nem megy.

2. Másra bízhatjuk azt, hogy eldöntse, mi fontos számunkra és mi nem. Habár akkor is hozunk döntést, amikor nem döntünk, mégis fennmarad az az illúzió, hogy más jobban tudja, mi a dolgunk, miképp kell gondolkodnunk, cselekednünk és élnünk. És vissza az elejére, megúsztuk a felelősségvállalást.

3. Lehetőséget nyújt szerepjátszásra, játszmázásra. Tudjuk, hogy sokkal nehezebb felvállalni a valódi igényeinket, érzéseinket, mint félmegoldásokkal, minimális érzelmi kockázattal mozogni a világban.

De előbb vagy utóbb mindenki szembesül azzal, hogy ezek csak látszólagos előnyök, valójában az húzza a rövidebbet, aki nem veszi a fáradtságot, vagy a bátorságot, hogy szembesüljön az élete olyan vetületeivel, amelyek közelebb viszik a valódi önmagához.

fa színesMilyen előnyökkel jár, ha elkezdjük megismerni önmagukat? Az átmenet persze nem egyik végletből a másikba történik, hanem egy szép folyamat eredményeként. Aki rálépett az önismeret és önfejlesztés útjára, az tudja, hogy bizonyos kérdésekről mit gondolt az út elkezdése előtt, az út elején, és különböző szakaszaiban. És valószínű, hogy vannak témák, amikben még mindig van mit tenni. Ez teljesen normális, a folyamat velejárója.

Tehát az önismeret „ismertető jegyei” és előnyei:

1.    Reális képet látunk önmagunkról, és a világban betöltött szerepünkről.
2.    Ismerjük erősségeinket, fejlesztendő területeinket, reális célokat tűzünk ki, és az életünket reális alapokra építjük.
3.    Ismerjük a múltunkat, kapcsolati és viselkedési mintáinkat és saját elhatározásból változtathatunk rajtuk, ha nem szolgálják a céljainkat.
4.  Tiszteljük és elfogadjuk magunkat olyanoknak, amilyenek vagyunk, és ezáltal másokat is tisztelünk és elfogadjuk őket.
5.    Ismerjük az érzelmi, értelmi és fizikai igényeinket és teszünk azért, hogy azokat kielégítsük.
6.    Felelősséget vállalunk a gondolatainkért, érzéseinkért, szavainkért és tetteinkért.
7.   Tudatosan hozzuk a döntéseinket. Nem cselekszünk olyat, amivel ártani tudnánk magunknak, másoknak, a környezetnek.
8.    Belátjuk azt, hogy a nem tetsző helyzetekben elsősorban saját hozzáállásunkon tudunk változtatni és nem várjuk el, hogy a másik vagy a körülmények változzanak meg.
9.    Képesek vagyunk szembenézni a kihívásokkal konstruktív és előrevivő módon.
10.   Őszinte, önazonos és tudatos létünkkel segítünk másokat önmaguk felvállalásában és tudatosabb életvitel kialakításban. A pozitív minta is ragályos.

Ez így mind nagyon szépen hangzik, de senkinek nem akarunk zsákbamacskát árulni, az önismeretet nem adják ingyen. Meg kell dolgozni érte.

Sokszor a fájdalmaink, sérelmeink legmélyebb bugyraiba kell alászállnunk azért, hogy megtudjuk, mi volt számunkra az adott helyzet tanítása, és esetleg mit rejtett még el a szemünk elől. Ráadásul ez nem mindig megy egyedül, mert az ember érthető módon nem tudja objektíven szemlélni az őt legérzékenyebben érintő témákat, tehát ha úgy döntünk, belevágunk, érdemes néha segítséget kérni. Sokszor pedig életünk bizonyos gondjai, visszatérő gubancai mögött olyan események állnak, amelyekre tudatosan már nem is emlékszünk, tehát pláne fontos, hogy ezeket elő lehessen venni, és csak annyi időre leporolni, amíg a megfelelő konklúzió és megértés megszületnek bennünk.

videkiut_méretAz önismeret kihat életünk minden területére. Az önismeretet nem lehet egyszer és mindenkorra megszerezni. Ez egy olyan út, amely során egyre mélyebben ismerjük meg önmagunk és azzal együtt a világ működését és egyre könnyebben boldogulunk a világban. Kívülről nézve egyre kellemesebb társaság vagyunk mások számára, nagyobb szeretettel, megértéssel és elfogadással vagyunk jelen.

A cél pedig sokszínű: egyrészt mag az út, ahogy a Tao mondja, másrészt pedig nincs annál nagyobb boldogság, mikor az ember napi szinten tudja, miért kel fel, miért teszi mindazt, amit tesz. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha tudjuk, kik vagyunk, mit akarunk az élettől, és az élet mit akar tőlünk. Mindig lesznek megoldandó helyzetek az életünkben, de nem mindegy, hogy hogyan nézzük ezeket, és milyen eszköztárral rendelkezünk a megoldásukra.

Eheti hírlevelünkben az önismerettel foglalkozunk közelebbről, feladatokkal és tippekkel, amelyek segítenek ha már ráléptél erre az útra.


Hozzászólások

Önismeret – mire jó és mire nem? — 2 hozzászólás

  1. Az önismeret nagyon fontos, hiszen enélkül az élet egyetlen területén sem lehet tartósan jó eredményeket elérni. Viszont valóban sokszor fájdalmas területekre kell eveznünk. A saját személyiségjegyeink megismerését már az iskolában el kellene kezdeni tanítani, akkor talán kevesebb fájdalommal járna, hiszen folyamatosan lehetne javítani a javítanivalón, és nem egyszerre zúdúlnának pl. egy 30-40 éves felnőtt nyakába a “szembesülés kínjai”, nem beszélve a még ennél is idősebbekről, már akiben van erre hajlandóság.

    Jó, hogy elővettétek ezt a témát. Sok sikert Nektek.
    Fénnyel teli szép napokat kívánok: Fehér-Vigh Julianna

  2. Kedves Julianna,

    Köszönjük szépen a kedves szavaid! Bizony, minél hamarabb elindulunk az önismereti úton, annál kisebb a batyunk, és annál rugalmasabbak vagyunk a változásokkal szemben, úgyhogy valóban fontos lenne már gyerekkorban megismerni a belső motivációinkat, működésünket, beállítottságunkat, hogy otthonosan mozogjunk saját belső világunkban és ezáltal a külső világban is. Ami a szembesülést illeti, ez csak egy állomás az önismereti úton, aminek az a célja, hogy feltárjuk, ami van. Hiszen egy alapos és precíz térképpel gyorsabban és hatékonyabban jutunk el a kiszemelt célba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.