Falak – óvnak és védenek vagy akadályoznak? 2. rész

falak2_400

Folytatjuk a múltkor kezdett témánkat a falakról.

Amikor a falakról beszélünk, fontos észben tartani, hogy a falak se nem jók, se nem rosszak. Valaha, amikor felépítettük őket, volt egy adott szerepük – megvédeni minket. Azóta felnőttünk, változtunk, a világ is változott körülöttünk. Kinőttük a rácsos ágyat, már nem pottyanhatunk le. Kérdés, szükségünk van e még a falainkra? Értünk vannak vagy ellenünk? Minket szolgálnak vagy akadályoznak?

Honnan tudod, hogy a falak akadályoznak?

1) Nincsenek őszinte meghitt kapcsolataid, csak felületesen kapcsolódsz az emberekhez
2) Félsz attól, hogy mit fognak gondolni rólad, ha megmutatod magad, kimondod az őszinte véleményedet vagy megmutatod az érzéseid, ezért igyekszel semleges és közelfogadott maradni.
3) Nem bízol az emberekben, mert attól félsz, hogy cserbehagynak vagy kihasználnak, ugyanakkor vágynál a bizalomra.
4) Nem mersz álmodni
5) Nem mersz tenni magadért

Miért nehéz kibújni a falak mögül, esetleg leépíteni őket?

Képzeljük el, hogy évtizedekig építettünk egy barlangot, újabb és újabb meggyőződési téglákkal takartuk el a napot, sokat dolgoztunk érte, sok mindenről mondtunk le az építkezések során, majd beköltöztünk a barlangba, megszoktunk és évekig ott éltünk, nap nélkül, vagy csak kis réseken beengedve a fényt. Elszoktunk a fénytől, elszoktunk a melegtől. Veszélyt látunk benne. Inkább tűrjük a hideget, a sötétséget. Mindenhez hozzá lehet szokni, ugye.

Most képzeld el, hogy megtudtad, hogy mennyire kellemes a meleg, milyen élvezetes a fény, és mily szükséges a D-vitamin, de odabent a barlangban tartózkodva mindezek nem elérhetőek számodra. Tudod, érted, érzed, hogy jó lenne neked mindaz, ami odakint van, DE ahhoz el kellene hagyni a barlangot. Juj, csak az a bibi, hogy a barlang, olyan, mint a csigaház, úgy érzed, rajtad van, veled megy, bárhová is mennél.

Lemondani arról, amiben eddig hittél nem könnyű. Az egész pontosan azzal el elképzeléssel jár, hogy az eddigi idő elpazarolt volt, rossz, kidobott, tévedés…ragaszkodni a régihez és mindennel igazolni annak a helyességét vagy váltani, azáltal feldobva, eldobva mindent, amiben eddig hittél, amit eddig képviseltél? Mit fog szólni a világ? És az a rengeteg energia, amit eddig a hadügybe, falépítésbe fektettél?

A fallebontás összetettebb dolog, mint egy egyszerű buldózeres letarolás. A falak leépítése egy építő önismereti folyamat. Kreatív és alkotó folyamat is, ha megengedjük magunknak.

Azokkal a kövekkel, amelyeket leszedsz a falaidról, azt alkothatsz, amire szükséged van. Ugye, hogy a kövekből nem csak falakat lehet építeni?

Ha szívesen foglalkoznál mélyebben ezzel a folyamattal, gyere el az önismereti és kreativitásfejlesztési műhelyünkre!

Már csak 5 fő jelentkezéset tudjuk fogadni, siess!

A műhelyfoglalkozással kapcsolatos infokat megtalálod itt.

A falak első részét pedig itt olvashatod, ha esetleg még nem tetted.

Izgalmas önfelfedező túrát!

Rita Bakradze
Végtelen Lehetőség
www.facebook.com/VegtelenLehetoseg


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.