Érdemes csinálnom, vagy hagyjam az egészet?

szélmalom-érdemes

Több témában is felmerül bennünk ez a kérdés.

Illetve sokszor felmerül, sokszor pedig nem, csak rohan előre a robotpilóta bennünk.

Jobban megszervezni a családi és saját időbeosztást, segíteni a gyereknek a matek leckében, javítani a párkapcsolatunkon, vagy másikba kezdeni, jobban beilleszkedni a munkahelyünkön, vagy újat találni, időben megtervezni a nyaralást, vagy spontánul kezelni, leszoktatni a gyereket a körömrágásról, lefogyni x kilót, kevesebbet nassolni, egészségesebben étkezni, többet sportolni, stb.

Készakarva kevertük össze az eldöntendő kérdéseket és elvégzendő feladatokat. És ez csak néhány példa azokból a témákból, amikkel nap mint nap zsonglőrködünk, ki ki a sajátjaival.

Ha most megállnál és készítenél egy listát – nehogy megtedd! 🙂 – mindarról a dologról, ami nap mint nap foglalkoztat, döntési helyzet és feladat, elképednél a sokaságán.
Sőt, nagy valószínűséggel eszedbe se jutna mind egyszerre, napközben még bővítened kéne a listát azokkal a dolgokkal, amiket automatikusan teszel, és már nem figyelsz rá tudatosan, vagy aznap épp pluszban jelentkezik.

Ezért is fontos, hogy néha felülvizsgáljuk, mivel is foglalkozunk, minek adunk időt-energiát-figyelmet és mennyit.

Nézzük meg tehát a döntéshelyzeteket. Kisebb-nagyobb kérdések tömkelege jön elő az életünkben nap mint nap. Vannak, amik aznap megoldhatók, vannak azonban napok-hetek-hónapok óta húzódó kérdések az életünkben. Van, aki személyiségénél fogva jobban szereti a váratlan fordulatokat, van, aki irtózik ettől. Van, aki sokáig képes próbálkozni, van, aki hamar feladja. Viszont gyakran megfeledkezünk arról, hogy a téma felmerülésekor megálljunk egy pillanatra és eldöntsük, mit is kezdjünk vele. Éppen amiatt, mert rohanunk innen oda, onnan ide, ez is fontos, az se várhat.

Bármelyik kategóriába tartozol tehát, ezeket a kérdéseket ne feledd feltenni magadnak, minél fontosabb a téma, annál inkább.

– Miért fontos számomra ez a téma?

– Miben érinti ez a téma az általános személyes céljaimat?

– Mit jelent nekem az a személy, aki szintén érintett benne (ha van ilyen)

– Mit szeretnék elérni?

– Van-e erre reális esély?

– Adjak ennek a témának időt-energiát, vagy tegyem félre egy kis időre, esetleg teljesen hagyjam annyiban?

– Ha úgy döntöttem, foglalkozom vele, mit teszek, hogy elérjem, amit kitűztem?

Ha már egy ideje benne vagy egy elhúzódó kérdéskörben, de még nem vagy biztos a boldog végkifejletben, szintén tedd fel a fenti kérdéseket, az alábbiakkal kiegészítve:

– Mit tettem eddig a probléma megoldásáért?

– Ez mennyi időmbe-energiámba került?

– Mit sikerült ezzel eddig elérnem?

– Arányban volt-e az elért eredmény a befektetett energiával?

– Folytatom-e a próbálkozást?

– Ha igen, meddig és mit teszek?

– Ha nem, hogyan zárom le a témát?

Természetesen minden eset más és más, és nem lehet általános megoldást adni semmire. De ha magaddal őszintén megbeszéled a fenti kérdéseket, és mindazt, ami ennek kapcsán felmerül benned, sokminden világosabb lesz a számodra.

Az biztosan, hogy érdemes-e folytatnod egy adott témát vagy felesleges szélmalom harc, tehát hagyd inkább. Ha bármelyik pontnál nehézségbe ütközöl, fordulj egy baráthoz, bizalmashoz, akivel meg tudod beszélni. Ha pedig ez sem elég, fordulj segítőhöz. Ez nem szégyen, mindenkinek szüksége van néha segítségre vagy minimum egy objektív külső szemlélőre, aki támogat, és segít tisztábban látni a helyzetedet, hogy könnyebben megtaláld a hogyan továbbot.

Sokszor ahhoz kell a nagyobb erő, hogy belássuk, felesleges valamiért fáradoznunk még hónapokat. De ahhoz, hogy a szereplőkhöz és a körülményekhez képest a jó döntést meg tudjuk hozni, érdemes a fenti kérdésekkel foglalkozni önmagunkban vagy segítséggel.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A véleményed itt is és a Facebook oldalunkon is leírhatod. Mivel bízunk bennetek, ezért levettük a jóváhagyás funkciót a hozzászólásokról, azaz ha a cikkek alatt akartok hozzászólni egy-egy íráshoz, azonnal meg fog jelenni a hozzászólás. Ha bizalmasabb jellegű a hozzászolásotok-kérdésetek, továbbra is írhattok az info@vegtelenlehetoseg.hu email címre, akkor privátban válaszolunk, ahogy eddig.

Izgalmas önfelfedező túrát!

Kollár Andrea és Rita Bakradze
Végtelen Lehetőség
Keress minket a Facebookon is, hogy olvashasd rövid tippjeinket, napi írásainkat és a meseszombatokat.

A hozzászólások le vannak tiltva.